Teamutveckling
Om du upplever att din arbetsgrupp inte nått sin fulla potential eller att energin i gruppen läggs på annat än att göra det som krävs så är du inte ensam. Forskningsstudier visar att endast 15–20 % av alla arbetsgrupper kan kallas effektiva team. Med det avses team som har ett väl fungerande samarbete, hög effektivitet och produktivitet samt gruppmedlemmar som trivs och mår bra.
Med den vetskapen finns ingen anledning luta sig tillbaka och vänta på en utveckling som kanske kommer eller att acceptera det nuläge ni befinner i just nu. Det går att påskynda processen mot ett effektivare teamarbete. Även grupper som upplevs fungera väl kan förbättra sin effektivt.
I arbetet med att facilitera och utveckla arbetsgrupper använder vi worskhops, teoripass, coaching och webbaserade uppföljningsverktyg. Vi arbetar med en beprövad och kostnadseffektiv grundmodell för utveckling av team där metoder och tillvägagångssätt anpassas efter era behov. Modellen utgår ifrån att grupper etablerar och lätt fastnar i en kultur som i sig inte gynnar en utväxling av gruppens potential. Genom att målmedvetet arbeta med gruppen kommer den att göra en förflyttning mot nya och bättre sätt att vara.
Modellen kan förenklat delas upp i följande steg:
Temperaturmätning på gruppens nuläge och mognad. Detta görs inför första träffen med arbetsgruppen och därefter ytterligare en till två gånger under processens gång i anslutning till att gruppen ska träffas och arbeta med teamutveckling. Det verktyg som används är TQS (Team Quality Survey).
Workshops med teamet görs vid ett antal tillfällen, normalt minst tre gånger, i form av hel eller halvdagar. Vid den första workshopen arbetas en handlingsplan fram utifrån det som teamet själva anser kan göras bättre. Vid den andra tillfället utvärderas, och omarbetas vid behov, handlingsplanen och vid det avslutande tillfället firar teamet sina framsteg och lägger grunden för det fortsatta arbetet. Tidsspannet mellan respektive workshop är tre till sex månader.
Eget arbete i teamet mellan workshops. Förändringen sker inte av sig själ utan handlingsplanen måste integreras i den ordinarie verksamheten och följas upp kontinuerligt. Som komplement till handlingsplanen kan även teamet få olika uppgifter att arbeta vidare med för att komma vidare i sin utvecklingsprocess.
De verktyg och processer som omnämns ovan utgår från de teorier och modeller som arbetats fram av dr. Susan A. Wheelan. Hennes modeller kring gruppers utveckling är vetenskapligt bevisade och grundar sig på decennier av forskning.
Är du intresserad av att diskutera hur ett upplägg för din grupp, eller teamen i din organisation, skulle kunna se ut, tveka inte att ta en kontakt.